Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Najgroźniejsze konserwanty w żywności. Cz. I 1
Najgroźniejsze konserwanty w żywności

W dzisiejszym świecie trudno o nieprzetworzone jedzenie, które nie miałoby w sobie konserwantów. Produkty, które kupujemy w sklepach mają mało wspólnego z żywnością sprzed kilkudziesięciu lat, kiedy to ludzie jedli to, co sami wyhodowali. Niestety, wysoko przetworzone jedzenie, fast foody i słodycze mają niesamowicie zły wpływ na nasze zdrowie. Co tak naprawdę się w nim znajduje i jakie mogą być skutki jego spożywania?

Najbardziej szkodliwe konserwanty

Do konserwantów, które mają najgorszy wpływ na organizm człowieka zaliczamy: 

  • Benzoesan sodu- substancja oznaczana symbolem E211. Jest to ulepszacz smaku dodawany do żywności oraz napojów. Jego zastosowanie ma na celu wydłużenie okresu przydatności do spożycia, ponieważ hamuje rozwój pleśni, grzybów i bakterii. Jest wykorzystywany także w przemyśle farmaceutycznym- w syropach na kaszel jako środek odkażający i wykrztuśny, a także w kosmetykach- szamponach, kremach czy pastach do zębów. Warto wiedzieć, że jeśli będziemy spożywać jego duże ilości możemy narazić się na wystąpienie reakcji alergicznej lub pogorszenie objawów jeśli chorujemy na astmę. Działa on także źle na śluzówkę, dlatego jeśli mamy wrzody żołądka- lepiej go unikać. Jednak najgroźniejszy jest w połączniu z witaminą C. Razem tworzą benzen, który jest rakotwórczy i trudny do wydalenia z organizmu. Niestety, takie połączenie występuje czasami w słodkich napojach.
  • Azotyn sodu- to kolejna szkodliwa substancja, oznaczona jest symbolem E250. Dodawany głównie do wędlin i innych przetworów mięsnych. Chroni przez rozwojem bakterii i grzybów, a także nadaje wędlinom różowy kolor, który zachęca do zjedzenia. Można znaleźć go także w przetworach zbożowych, warzywnych, a nawet mleku. Warto mieć na uwadze, że azotyny spożywane w zbyt dużej ilości są toksyczne. Mogą także przekształcić się w nitrozaminy, które są rakotwórcze. Substancja ta ma zły wpływ na pracę tarczycy, zaburza funkcjonowanie błony śluzowej jelita cienkiego, obniża wchłanianie witamin, białka, tłuszczu i węglowodanów, a nawet uszkadza niektóre struktury w mózgu. Badania przeprowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie pokazują, że Polacy znacznie przekraczają dzienne dopuszczalne spożycie azotynu. 
  • Sztuczne barwniki- takie jak E102, E104, E110 czy E122 dodawane są do wielu produktów spożywczych, szczególnie do kolorowych ciastek, cukierków czy landrynek. Mogą wywoływać astmę, pokrzywkę, nadpobudliwość, nieżyt nosa, bezpłodność, choroby wątroby, a nawet raka. Badania przeprowadzone przez Agencję ds. Standardów Żywności w Wielkiej Brytanii wykazały, że mogą także powodować u dzieci ADHD

Jak się chronić?

Unikanie spożywania tych substancji jest trudne, ponieważ znajdują się one w wielu produktach spożywczych. Dlatego tak ważne jest, abyśmy czytali uważnie etykiety i wybierali produkty ekologiczne. Dzięki nim możemy mieć pewność, że jemy wartościową żywność bez zbędnych ulepszaczy. Produkty ekologiczne wytwarzane są tak, aby nie szkodzić ani środowisku, ani człowiekowi. Aby uniknąć problemów ze zdrowiem, warto zwracać uwagę na to, co się je. 

Komentarze do wpisu (1)

23 grudnia 2020

Osoby odpowiedzialne za dopuszczanie do obrotu artykułów zawierających substancje rakotwórcze powinny odpowiadać karnie!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl