Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Ponad 60% produktów Nestle nie jest zdrowych!? 0
Ponad 60% produktów Nestle nie jest zdrowych!?

Ponad 60% produktów Nestle nie jest zdrowych!


W ostatnim czasie dziennik "Financial Times" miał okazję dostać się do raportów Nestle na temat produkowanej przez nich żywności. Niestety, wiadomości nie są w żadnym stopniu pozytywne. Z dokumentu jednoznacznie wynika, że ponad 60% żywności produkowanej przez koncern Nestle jest uznawana za niezdrową. Większość jedzenia spod opisywanej marki "nie spełnia definicji żywności uznawanej za zdrową" oraz "nigdy, niezależnie od wprowadzanych zmian, nie będzie zdrowe".  

Dokument, do którego dostęp otrzymał "Financial Times" opisuje, że jedynie 37% żywności oraz napojów produkowanych przez Nestle (wyłączając produkty takie, jak karma dla zwierząt oraz specjalna żywność medyczna) osiągnęło ocenę powyżej 3,5 w australijskim systemie oceny poziomu zdrowej żywności (jedzenie o ocenie 3,5/5 w tym rankingu uznawane jest za definicyjnie zdrową żywność).

Okazuje się, że to nie koniec złych wiadomości. Wgłębiając się w raport dalej, można dowiedzieć się, że według przedstawianego raportu aż 96% produkowanych przez Nestle napojów (z wyłączeniem czystej kawy) oraz aż 99% słodyczy i lodów jest uznawana jednoznacznie za niezdrowe. W zasadzie jedynym, co może w jakiś sposób ratować negatywny dla Nestle wynik, jest woda oraz produkty mleczne - próg zdrowia osiągnęło kolejno 82% wód oraz 60% produktów mlecznych.

"Dokonaliśmy wielu ważnych ulepszeń w kwestii naszych produktów, natomiast jeśli chodzi o zdrowie, nasze produkty wciąż wypadają gorzej, porównując je do zewnętrznych definicji zdrowia, szczególnie w czasach, gdy presja konsumentów w tym polu znacznie rośnie." - czytamy w prezentacji.

Jest szansa na zmiany?

Coraz więcej raportów na temat produkcji niezdrowej żywności pojawia się wraz z pojawianiem się coraz większego nacisku na walkę z otyłością oraz na promocję zdrowego stylu życia, więc w tym żywienia. Z tego powodu kierownictwo Nestle zastanawia się nad przygotowaniem zobowiązań, które mieliby podjąć, aby zwiększyć poziom zdrowotny ich produktów. Zamierzają ujawnić swoje plany w aktualnym roku. Możemy więc spodziewać się tak jak zwykle w przypadku dużych korporacji, w zasadzie wszystkiego.

Z problemem trzeba jednak walczyć i Nestle ma tego dobrą świadomość. Aby jeszcze dosadniej ukazać problem - według Down to Earth, na 100 gram czekolady Nestle KitKat obecne jest 49 gramów cukru, co sprawia, że 100 gram takiej czekolady w zasadzie całkowicie wypełnia dzienne zapotrzebowanie na cukier dla człowieka.

W wyniku wielu kontrowersji kilka lat temu, bo w 2015 roku w Indiach popularne noodle Maggi zostały całkowicie zakazane z uwagi na wykazany w testach zbyt wysoki poziom ołowiu. Ostatecznie Sąd Najwyższy w Bombaju unieważnił zakaz, gdy po ponownych testach okazało się, że dawka ołowiu w opisywanym produkcie mieściła się w dopuszczalnych granicach, niemniej cała ta sytuacja daje sporo do myślenia.

Wspominany wcześniej Down to Earth wykazał również, że z pakowaną żywnością jest zdecydowanie większy problem, niż możemy go dostrzegać. Otóż według ich raportu jedynie 16% pakowanych (jadalnych) produktów w skali zdrowia osiąga ocenę powyżej 3,5. Analiza została sporządzona w Indiach, w których wybuchła opisywana wyżej afera z noodlami, analiza ta objęła aż 31% indyjskiego udziału w rynku pakowanej żywności oraz napojów.

Problem jest o tyle duży, iż Nestle produkuje jedzenie dla bardzo dużej ilości marek, między innymi KitKat, Nescafe, Maggi, Lion, Corn Flakes oraz wielu innych marek płatków śniadaniowych płatków (i innych).

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl