Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Mleko migdałowe - zdrowy zamiennik mleka krowiego 0
Mleko migdałowe - zdrowy zamiennik mleka krowiego

Mleko migdałowe zyskuje na popularności ‒ doceniają go wegetarianie, weganie jak i mięsożercy.

„Mleko migdałowe” nie jest czymś nowym. Podobnie, jak mleko zwierzęce, spożywane jest przez człowieka od tysięcy lat. Przygotowywane z orzechów przez ich moczenie, zmielenie i przesączenie przez gazę, może dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych substancji odżywczych.

Mleko migdałowe dla serca, umysłu i zgrabnej sylwetki

Migdały mają działanie alkalizujące. Jeżeli chcemy odkwasić organizm sięgnijmy po mleko migdałowe. Pomoże ono przy zaparciach, problemach z trawieniem, wzdęciach, przy wrzodach, nadkwasocie lub refluksie żołądkowo-przełykowym.

Mleko migdałowe wykazuje działanie antyoksydacyjne, korzystnie wpływa na funkcje poznawcze (pracę mózgu), jest istotne w profilaktyce m.in. chorób układu krążenia i prawdopodobnie cukrzycy typu 2. Mleko migdałowe znacznie obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi, więc powinny pić także osoby, które cierpią na chorobę wieńcowa lub miażdżycę.

Co ciekawe, bogate w tłuszcz „mleko migdałowe” sprzyja chudnięciu. A to dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na termogenezę, zwiększając zużycie energii przez organizm.

Mleko migdałowe kontra cukrzyca i zły cholesterol

Spożywanie mleka migdałowego jest w stanie zmniejszyć odporność na insulinę i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu – wynika z badań opublikowanych przez „Journal of the American College of Nutrition”. Badacze z amerykańskiego Loma Linda University sprawdzili wpływ diety bogatej w migdały na czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia u osób ze zdiagnozowanym stanem przedcukrzycowym. I co się okazało? Osoby, które spożywały migdały miały zdecydowanie niższy poziom cholesterolu LDL i mniejszą insulinoodporność. Z czego to wynika? Napój migdałowy bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko oraz witaminy i minerały, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi.

Mleko migdałowe dla wegan i wegetarian

Mleko migdałowe odgrywa także istotną rolę w żywieniu wegetarian i wegan. Zawiera on składniki, takie jak białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, wapń i żelazo, które mogą być w ich diecie deficytowe.

Mleko migdałowe, a mleko krowie

Mleko migdałowe stanowi doskonałą alternatywę dla mleka krowiego. „Mleko migdałowe” nie zawiera kazeiny (krowie mleko ją zawiera). Kazeina to ciężkostrawne białko, które może powodować przewlekle problemy żołądkowe i trawienne, a także sprzyjać chorobom układu krążenia i osteoporozie. Szacuje się, że 60 proc. społeczeństwa nie toleruje kazeiny z mleka. Mleko migdałowe pozbawiony jest też laktozy, więc spokojnie mogą je pić wszyscy którzy mają na nią alergię. Ma również mniej cukru, jest więc mniej kaloryczne i dzięki temu bardziej przyjazne dla osób na diecie odchudzającej ‒ szklanka tego mleka to tylko 60 kcal. Dla porównania szklanka 2 proc. mleka krowiego, to aż 117 kcal. Co ciekawe napój migdałowy jest też bogatym źródłem wapnia. W 100 g mleka znajduje się około 400 mg tego pierwiastka, kiedy mleko krowie ma jedynie od 90 mg do 120 mg. Mleko krowie ma jedną zdecydowaną zaletę ‒ jest znacznie tańsze szczególnie jeśli zdecydujemy się kupić już gotowe mleko migdałowe

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl