



KASZA BULGUR 1kg - TARGROCH
Opis
Kasza bulgur pozyskuje się z najbardziej wartościowej pszenicy, jaką jest pszenica durum. Na samym początku ziarna zostają poddane gotowaniu następnie suszone, a na sam koniec rozdrobnione po to, aby pozbyć się zarodków pszennych i otrąb. Największą popularność zdobyła w krajach Bliskiego Wschodu. Idealnie może zastąpić makaron czy ziemniaki. Po ugotowaniu przyjmuje żółty kremowy kolor. W smaku oraz zapachu jest delikatnie orzechowa. Idealnie nadaje się do sałatek zup dań głównych, a nawet deserów.
Właściwości zdrowotne
Kasza ta bogata jest w tłuszcze, białka, węglowodany, czy błonnik. Zawiera w sobie między innymi cynk, fosfor, magnez, potas, sód, czy wapń. Poza tym w swoim składzie ma wiele witamin takich jak witamina A, witamina B1, B2, B3, B6 i B9 i wiele innych. W 100 gramach ugotowanej kaszy bulgur znajduje się aż 4,5 grama błonnika pokarmowego.
Kasza bulgur wyróżnia się od innych kasz takich jak kasza kuskus i kasza manna. Najważniejszą rzeczą jest to, że posiada najwięcej błonnika wyżej wymienione kasze. W dodatku jest najmniej kaloryczna.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1432 kJ/342 kcal
Tłuszcz: 1,33 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,23 g
Węglowodany: 75,87 g
- w tym cukry: 0,41 g
Błonnik: 12,5 g
Białko: 12,29 g
Sól: 0,04 g*
* zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
